Stelt u arbeidskrachten ter beschikking oftewel; leent u personeel uit tegen betaling?
Dan moet u dat sinds 1 juli 2012 vermelden in het Handelsregister. Dit is het gevolg van een wetswijziging die uitbuiting van werknemers wil terugdringen. Deze wet heet Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs (Waadi) van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De wet is voor u van belang als u arbeidskrachten ter beschikking stelt. Dit kan bedrijfsmatig of niet-bedrijfsmatig zijn. De wet heeft ook gevolgen voor ondernemingen die arbeidskrachten inlenen.
Wie krijgt er met deze wet te maken?
Iedere onderneming of rechtspersoon die arbeidskrachten ter beschikking stelt, moet dit registreren in het Handelsregister. Dit geldt voor zowel ondernemers die bedrijfsmatig als niet-bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking stellen. Bij bedrijfsmatig moet worden gedacht aan uitzendbureaus, uitleenbureaus, payrolling-bedrijven en banenpools. Bij ondernemingen die niet-bedrijfsmatig arbeidskrachten ter beschikking stellen, is het van belang dat dit geen onderdeel is van de reguliere bedrijfsactiviteiten.
Wat is ter beschikking stellen van arbeidskrachten?
In de wet staat: ‘het tegen vergoeding ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan een ander voor het onder diens toezicht of leiding, anders dan krachtens een met deze gesloten arbeidsovereenkomst verrichten van arbeid.’
Concreet zijn 3 elementen van belang:
1. Er is een onderneming die arbeidskrachten ter beschikking stelt aan een andere onderneming.
2. De onderneming die arbeidskrachten ter beschikking stelt, krijgt hiervoor een vergoeding van de onderneming aan wie de arbeidskrachten ter beschikking zijn gesteld.
3. De arbeidskracht die ter beschikking is gesteld werkt onder toezicht en leiding van de onderneming aan wie hij ter beschikking is gesteld.
Moet u actie ondernemen?
Als u arbeidskrachten ter beschikking stelt, dan moet u dit doorgeven aan de Kamer van Koophandel, pas dan uw bedrijfsactiviteit aan in het Handelsregister. Dit kan via formulier 14 (334 kb), vraag 4.2. Vul als nevenactiviteit in: ’ter beschikking stellen van arbeidskrachten’. Het aanpassen van de bedrijfsactiviteit is gratis.
Als u twijfelt, laat dan de Kamer van Koophandel weten dat u arbeidskrachten ter beschikking stelt. Hieraan zijn geen kosten verbonden en heeft verder geen gevolgen. U voorkomt hiermee problemen bijvoorbeeld als u gecontroleerd wordt door de Inspectie SZW. U riskeert dan geen hoge bestuurlijke boete van deze inspectie.
Huurt u wel eens arbeidskrachten in?
Maakt u wel eens gebruik van ter beschikking gestelde arbeidskrachten? Controleer dan of de onderneming waarvan u deze arbeidskrachten inhuurt, goed staat geregistreerd in het Handelsregister. U kunt dit eenvoudig controleren via deze website.
• Wat gebeurt er als een bedrijf in overtreding is?
De consequenties van het overtreden van deze wet zijn groot. Uitleners krijgen van de Inpsectie SZW een boete van 12.000 euro per werknemer. Ook inleners kunnen deze boete krijgen. Bij een tweede overtreding wordt de boete verhoogd tot 24.000 euro en bij een derde overtreding zelfs 36.000 euro per werknemer.
De regeling is uitgebreider dan hier besproken. Mocht u vragen hebben kunt u contact met ons opnemen.